Odrůda s širokými listy, k postupné sklizni, které se zpracovávají jako špenát. Syrové se používají do salátů.
Jak pěstovat mangold:
Mangold není nijak zvlášť náročný na půdu, ale dobře uděláme, když před výsevem záhon vylepšíme několikacentimetrovou vrstvou vyzrálého kompostu.
Mangold je dobrý soused takřka všech zelenin, ale nejvíc se mu přece jen líbí ve společnosti ředkviček, mrkve, košťálovin, cibule, česneku a salátů. Nepatří na záhon po červené řepě a ostatních kořenových zeleninách.
Mangold vyséváme přímo na záhon podle toho, kdy ho chceme sklízet. V dubnu a květu pro sklizeň během léta, pro podzimní a jarní sklizeň příštího roku v druhé polovině léta.
Na zimu je vhodné mangold překrýt bílou netkanou textilií.
Na dobře zkypřený a uhrabaný záhon vyséváme semena do hloubky kolem 3 cm a do řádků vzdálených asi 40 cm od sebe.
Hustě vyseté rostliny po vyklíčení vyjednotíme. Vyjednocené rostliny můžeme ještě zasadit zasadit například mezi salát - až ho sklidíme, bude mít mangold dost místa.
Během růstu potřebuje mangold dostatečnou a pravidelnou zálivku. Prospívá mu mulčování a hlavně nesmíme zapomínat na odstraňování plevelů a kypření půdy. Zdravé rostliny mají silné řapíky a velké lesklé listy.
Za několik týdnů po výsevu už listy mangoldu sklízíme. Odřezáváme je postupně zhruba 6 cm od země, rostlina dobře obrůstá.
Když se objeví stonky s poupaty, musíme počínající květenství odstranit, protože kvetoucí mangold přestane vytvářet nové listy.
Doplňující informace
Kategorie: | Osiva a semínka |
Obsah balení: | 4g |
Žádné komentáře
Žádné komentáře
29 Kč
Nový komentář