Vytrvalá bylina. Pěstuje se pro sladké listy, které jsou třistakrát sladší než sacharóza. Používá se pro slazení čajů a při přípravě veřených a pečených jídel. Vhodná pro diabetiky.
Jak pěstovat stévii:
Stévie není příliš náročná na pěstování, ovšem jen pokud jí zajistíme světlo, teplo a vlhko!
Vyhovují jí vyšší teploty – nejlépe se stévii daří ve 25 °C, pod 10 °C zastavuje růst a při 5 °C rostlina vadne. Sladké látky se tvoří více, pokud má rostlina dostatek světla a tepla.
U nás se stévie nejčastěji pěstuje doma na okenním parapetu v květináči, můžeme zkusit vysadit sazenice na slunný záhon v záhřevné poloze. Nejlépe roste ve skleníku či fóliovníku.
Drobná semena stévie vyséváme v březnu a dubnu na povrch výsevního substrátu a jenom lehounce zasypeme tenkou vrstvičkou kompostu nebo agroperlitu. Dáme na světlé místo a udržujeme stálou teplotu nad 20 °C. Když jsou semenáčky dost velké k uchopení, přesadíme je do květináčků. Zpočátku rostou pomalu, na předpěstování rostlin musíme počítat s dobou nejméně 6 týdnů.
Vzrostlé sazenice přesadíme do nádoby do kvalitního zahradního substrátu s vyšším obsahem humusu – jedna rostlinka = jeden květináč. Nádoba by měla mít dobrou drenáž.
Doma stévii umístíme nejlépe na východní okno. Na přelomu května a června stévii v květináči přeneseme, pokud máme možnost, na balkon, venkovní parapet či do zahrady na světlé místo chráněné před větrem.
Ven na zahradu vysazujeme předpěstované sazenice stévie podle aktuálního počasí koncem května až do července do sponu 30 x 30 cm.
Daří se jí v hlinitopísčitých vzdušných a vlhčích půdách s půdní reakcí kyselou až neutrální (pH 6,5–7,5) a menším množstvím organických látek.
Stévie potřebuje pravidelnou, ale přiměřenou zálivku. Kořeny nesmí nikdy stát ve vodě, zaléváme, až když je zemina téměř suchá.
Stévie roste zejména v letních slunných dnech velmi intenzivně. Zaštipování vrcholových výhonů podporuje větvení a obrůstání. Když ji ostříháme, vždy začne bohatě obrůstat.
Protože stévie není mrazuvzdorná, na podzim ji musíme přenést z balonu či ze zahrady do domu, kde dokáže přezimovat. Rostlinu sestřihneme po opadání listů na 10–15 cm nad zemí a dáme do vzdušné místnosti při teplotě 8–14 °C, substrát nesmí proschnout, udržujeme ho mírně vlhký.
Přezimují jen kořeny. Rostlina při zimování vytváří v půdě mnoho nových výhonů, proto je vhodné ji na jaře přesadit do větší nádoby.
Sladké výhony stévie sklízíme, jakmile dosáhnou asi 40 cm a krátíme je na 20 cm, další sklizeň může následovat za 2–3 měsíce, v závislosti na přírůstcích.
Lístky stévie můžete sbírat (stříhat) průběžně.
Doplňující informace
Kategorie: | Osiva a semínka |
Obsah balení: | 10 semen |
Žádné komentáře
Žádné komentáře
85 Kč
Nový komentář